Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Coca-Cola 3E: Η υποκρισία...πάει με όλα. Και με τον κυνισμό. Όχι όμως με τις λαϊκές ανάγκες και την θέληση των εργαζόμενων για ένα καλύτερο μέλλον

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΡΜΗΣ. 
Με επιστολή της προς τη Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης (με ημερομηνία 4 Οκτώβρη 2013) η εταιρεία “Coca-Cola 3E” μας “ενημερώνει” για την “μακρόχρονη και σημαντική παρουσία” της στην περιοχή και αναφέρει μια σειρά με δράσεις της στο πλαίσιο της Εταιρικής “Κοινωνικής Ευθύνης” (στήριξη στις τράπεζες τροφίμων των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις, ανακαινίσεις σχολείων κ.α.). Στο πλαίσιο αυτής της “κοινωνικής ευθύνης” η Coca-Cola 3E επιχειρεί να αυτοπροβάλει μια δήθεν φιλανθρωπική δράση, ώστε να εξωραϊστεί στα μάτια της τοπικής κοινωνίας και των λαϊκών στρωμμάτων. Το κάνει και με προβολή σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης αξιοποιώντας τα παχυλά διαφημιστικά πακέτα του ομίλου της. Που δεν βρίσκουν ούτε χώρο ούτε χρόνο να προβάλλουν και τη γνώμη των εκατοντάδων απολυμένων του ομίλου της μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Να θυμίσουμε πως την ίδια στιγμή που η επιχείρηση μας “ενημερώνει” για τις φιλανθρωπίες και τις δεντροφυτεύσεις, απολύει 33 εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, καταργώντας τη διανομή με σκοπό να την αναθέσει σε άλλον ιδιώτη με το μικρότερο δυνατό κόστος. 

Να θυμίσουμε πως η ίδια αυτή πολυεθνική επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, “εισβάλλει” στα σχολεία ως “φιλάνθρωπος χορηγός” μέσω του προγράμματος «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ». Την ίδια στιγμή δηλαδή που εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης κλείνουν και συγχωνεύονται σχολεία, δεν συντηρούνται επαρκώς τα υπάρχοντα, υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών, ελλείψεις αναλώσιμων και εξοπλισμού και σταματάει η μεταφορά μαθητών η συγκυβέρνηση φτιάχνει σχολεία διαφορετικών "επιπέδων" που τροφοδοτούν την παραπαιδεία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει σε μέγιστους χορηγούς - "ελεήμονες" μεγάλες εταιρίες όπως η Coca-Cola 3E.
Να θυμίσουμε πως την ίδια στιγμή που η “Coca-Cola 3E” εμφανίζεται ως χορηγός αθλητικών εκδηλώσεων αποκρύπτει ότι η εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στον αθλητισμό για λογαριασμό των ιδιωτών-χορηγών στερεί το κοινωνικό αυτό αγαθό από πλατιά λαϊκά στρώματα.
Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης, η “φιλανθρωπική” δράση της Coca-Cola 3E... πάει με όλα. Και πρωτίστως με την λεγόμενη “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” ως προκάλυμμα ταξικής εκμετάλλευσης. Την δράση όμως της πολυεθνικής εταιρίας, η οποία απ' τη μια απολύει εργαζόμενους και απ' την άλλη εμφανίζεται με τον μανδύα της φιλανθρωπίας, την πληρώνει και πάλι ο λαός – οι καταναλωτές, τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι της.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα έξοδα των “χορηγιών” φοροαπαλλάσονται, ενώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που η πολυεθνική βγάζει στις πλάτες καταναλωτών και εργαζομένων και σκοπεύει να τα αυξήσει μέσω των απολύσεων.
Οι εργαζόμενοι της Θέρμης, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, δεν πρέπει να “γοητευτούν” απ' τις δήθεν ελεημοσύνες της εν λόγω επιχείρησης. Η υποκρισία της “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” και ο κυνισμός της ταξικής εκμετάλλευσης μπορεί να... πάει με όλα, εκτός απ' τις λαϊκές ανάγκες και την θέληση των εργαζόμενων για ένα καλύτερο μέλλον.
Λαϊκές Επιτροπές Θέρμης,
Θέρμη, 10/10/2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου