Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Προεδρικό διάταγμα συγκυβέρνησης στη λογική του «Νόμος και Τάξη»: Στην κρίση των αστυνομικών διευθυντών η... διεξαγωγή διαδηλώσεων!

Το δρόμο για την απαγόρευση διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους - όπως αρχικά έλεγαν για να παραπλανήσουν - αλλά σύμφωνα με τη βούληση του αρμόδιου τοπικού αστυνομικού διευθυντή, ανοίγει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπέγραψε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, το ΠΔ της συγκυβέρνησης αναφέρει: «Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις». 
Αρα, αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Ούτε λίγο ούτε πολύ ακόμα και μια συγκέντρωση 1.000, 5.000 ή 10.000 ανθρώπων σε κεντρικό δρόμο μεγάλης πόλης μπορεί να κρίνεται ότι είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και των συμφερόντων των ξενοδόχων ή των μεγαλεμπόρων της περιοχής. Αλλωστε, στη συνέχεια το ΠΔ αναφέρει: «Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση...».

Επίσης, το σχέδιο ΠΔ κάνει μια άκρως επικίνδυνη διάκριση ανάμεσα στους περιορισμούς που επιβάλλει. Αυτοί μεν οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που διοργανώνονται από κοινοβουλευτικά κόμματα ή τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, ή συναθροίσεις ιστορικού ή επετειακού χαρακτήρα. Ομως, αυτό ανοίγει «το παράθυρο» για αντιδραστικές ρυθμίσεις, για απαγορεύσεις διαδηλώσεων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Για όσους παραβαίνουν τις σχετικές ρυθμίσεις θα πέφτει πάνω τους ο πέλεκυς του Ποινικού Κώδικα. Στη ...γωνία περιμένουν η παρακώλυση συγκοινωνιών και η διατάραξη κοινής ειρήνης, κατηγορίες που έχουν προσαφθεί κατά εργατών που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας σε υπουργεία, όπως και κατά αγροτών που διαδήλωσαν με τα τρακτέρ τους.

Πηγή: Ριζοσπάστης, 7/6/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου