Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση Λαϊκής Επιτροπής για Δημοτικές Επιχειρήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ 
  • ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Σε μια περίοδο αύξησης των λαϊκών αναγκών, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους οδηγεί σε κατάρρευση και τους ίδιους και τις υπηρεσίες τους. 

Προετοιμάστηκε ήδη νομοθετικά από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και προωθείται προς άμεση εφαρμογή η κατάργηση των Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων η τροποποίηση των οργανογραμμάτων, και η απόλυση των εργαζομένων και ειδικά στις κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως δηλαδή η Δημοτική επιχείρηση  Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου μας.  

Η  κλιμάκωση της αντιλαϊκής αυτής επίθεσης δεν αφορά μόνο το δήμο και τους εργαζόμενους σε αυτή την επιχείρηση αλλά όλα τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα του δήμου και της χώρας.

  • Γιατί ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων (222 μόνο από την Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.),  είτε  τουλάχιστον σε ακόμα πιο δραματικής υποβάθμισης της θέσης τους εφόσον ωθηθούν στην δημιουργία των λεγόμενων «κοινωνικών συνεταιρισμών» όπου θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με χειρότερους όρους,(αμοιβές , ασφαλιστική κάλυψη, φορολόγηση κλπ), και πολλοί θα οδηγηθούν στην ανεργία.
  • Γιατί οδηγεί στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των παρεχόμενων από το δήμο υπηρεσιών  και ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί ακόμα και την καθαριότητα κλπ). Με δραματικές συνέπειες για τους νέους, τα παιδιά και τις οικογένειες τους (πάνω από 9000 χρήστες). Οι παιδικοί σταθμοί μάλιστα από χρόνο σε χρόνο κινδυνεύουν και με αποκλεισμό από το Ε.Σ.Π.Α. ενώ τα κονδύλια τους είναι ανεπαρκή για το σύνολο των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. 
  • Γιατί στρώνει το έδαφος εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αξιοποιήσει ως προθάλαμο και τους «κοινωνικούς συνεταιρισμούς». Με αποτέλεσμα αυτές οι υπηρεσίες να γίνουν ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο πιο δυσπρόσιτο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες που δεινοπαθούν, ουσιαστικά προνόμιο μόνο των εχόντων.


Η αντίδραση της διοίκησης του δήμου δεν είναι απλά  πίσω από τις ανάγκες αλλά προσφέρει και άλλοθι στην επιχειρηματολογία της κυβερνητικής πολιτικής. Ενώ η ίδια αποσιωπά και συγκαλύπτει τις ευθύνες της όπως και των συνδικαλιστικών οργάνων της ΠΕΔ, ΚΕΔΕ για το πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ:

  • Για την  υποχρηματοδότηση είναι συνυπεύθυνοι όλοι τους. Γιατί αποδέχονται την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, την ίδια στιγμή που οι πόροι από την άγρια φοροληστεία του λαού πηγαίνουν σε κάθε είδους φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ενισχύσεις σε βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές κλπ. Για αυτούς και μόνο εξάλλου λεφτά υπάρχουν.
  • Γιατί συμφώνησαν στην μείωση των θεσμοθετημένων παρακρατηθέντων 11δις σε 1,7 από τα οποία παίρνουν ψίχουλα σε δόσεις, ενώ οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι έχουν μειωθεί κατά 60% και είναι σήμερα ανεπαρκείς να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των δήμων χωρίς καμιά ουσιαστική τους αντίδραση, παρά τα παχιά λόγια  Ακόμα  και σήμερα προτάσσουν όχι την γενναία αύξηση των πόρων, που ουσιαστικά δεν θέλουν να διεκδικήσουν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από άλλους δήμους από τα  κονδύλια-ψίχουλα για τους δήμους συνολικά. Σε αυτές τις συνθήκες μάλιστα μιλούν «ζημιά στα δημόσια έσοδα» από  πιθανό το κλείσιμο της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ. Αντί για διεκδίκηση πόρων για τη στήριξη των κοινωνικών δομών μιλούν για μέτρα στήριξής τους. 
  • Αποδεχτήκαν μετά βαΐων και κλάδων το σχέδιο Καλλικράτης που άνοιγε το δρόμο σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών επιχειρήσεων (έχουμε ήδη μείωση τους κατά 88% πανελλαδικά), σε απολύσεις προσωπικού σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων όπως και ο ισχύων δημοτικός κώδικας και ακόμη  σήμερα ισχυρίζονται πως τάχα τα προωθούμενα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με αυτούς τους νόμους. 
  • Λειτούργησαν οι ίδιοι αυτές τις υπηρεσίες για χρόνια με ανταποδοτικό τρόπο ως εμπορεύματα και όχι ως κοινωνικά αγαθά που παρέχονται δωρεάν και με ισότιμο τρόπο σε όλους. Ενίσχυσαν  δηλαδή την λογική της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης τους που σήμερα παίρνει μορφή καταιγίδας. 
  • Εφάρμοσαν με ζήλο τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο και όλες τις κυβερνητικές επιλογές που αφορούσαν τους εργαζόμενους. Ακόμα και σήμερα λένε πως η δημοτική επιχείρηση «έχει συνεχώς μειούμενο κόστος για το δημοτικό προϋπολογισμό, έχει εισάγει διαρθρωτικές αλλαγές για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 40%» παριστάνοντας τους καλούς μαθητές της κυβερνητικής πολιτικής. 
  • Υποβαθμίζουν την σημασία του πολιτισμού του αθλητισμού και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας αφού από κοινωνικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας τα υποβαθμίζουν απλά σε «στοιχεία της λειτουργίας» του Δήμου.
  • Αποδέχονται περίπου ως αναπόφευκτη τη συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των δήμων σε αυτούς τους τομείς και προετοιμάζουν τους δημότες να την αποδεχτούν και αυτοί.  Προσφέρουν άλλοθι στις απολύσεις όταν μιλούν πως υπάρχουν δήμοι με υπεράριθμο προσωπικό γνωρίζοντας τη λογική της κυβέρνησης για συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και παραπονιούνται υποκριτικά γιατί να αρχίσει το κλείσιμο δημοσίων δομών από τους δήμους, όταν έχει ήδη προηγηθεί σφαγή σε νοσοκομεία σχολεία και μια σειρά υπηρεσίες προς τους δημότες.
  • Αποκρύπτουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική έχει ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων της για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας για την ανάκαμψη των κερδών της 
  • Καμιά αναφορά δεν κάνουν στην προωθούμενη από την κυβέρνηση και Ε.Ε. - και ήδη εφαρμοζόμενη σε ορισμένους δήμους - κοινωνική επιχειρηματικότητα αποφεύγοντας να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε μια πολιτική  παρόμοια της Θάτσερ που ήθελε τους εργαζόμενους μοχλούς  ιδιωτικοποίησης, μέσω της αγοράς μετοχών. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα είναι η καθολική αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων τόσο των δημοτικών επιχειρήσεων όσο και των όλων των δημοτών. ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ να διεκδικήσουμε μαζικά και με αποφασιστικότητα την σωτηρία σε ότι  απομένει ακόμη από τον κοινωνικό- λαϊκό χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών Πολιτισμού και Αθλητισμού και κοινωνικής πρόνοιας. 

  • Να ακυρώσουμε στην πράξη τις μεθοδεύσεις τους!
  • Να μην επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση του δικαιώματος των παιδιών μας στη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό!

Άμεσα απαιτούμε:
· Κανένα κλείσιμο και κατάργηση των δομών πολιτισμού, αθλητισμού  και κοινωνικής πρόνοιας. 
· Γενναία χρηματοδότηση από τον κράτος για την εξασφάλιση – αναβάθμιση της λειτουργίας τους. 
· Καμιά απόλυση εργαζομένου στις δημοτικές επιχειρήσεις και τους δήμους. Πάλη για τη μονιμοποίηση τους.
· Άμεση μείωση κατά 50% του κόστους τους στη λαϊκή οικογένεια , δωρεάν για ανέργους, απόρους και ευπαθείς ομάδες με εισοδηματικά κριτήρια.

Ανοίγουμε το δρόμο με την οργανωμένη πάλη μας. 

Για πλήρη 100% χρηματοδότηση από τον  κρατικό προϋπολογισμό θα έπρεπε να χρηματοδοτεί  ενός  Ενιαίου Δημόσιου Δωρεάν Δικτύου πολιτιστικών και αθλητικών δομών, και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών με ενεργό ρόλο των δήμων στην ανάπτυξή του, με σύγχρονες και επαρκείς από άποψη υποδομές και προσωπικό με μόνιμη και ικανοποιητικά αμειβομένη εργασία, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου αντίστοιχων υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα, ως δικαίωμα που μπορεί να στηριχτεί στον πλούτο που παράγεται με την εργασία τους. 

Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου