Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

28η Οκτώβρη: Συζητώντας με τους μαθητές μας...

Τη βδομάδα που έρχεται, σε όλα τα σχολεία θα διεξαχθούν οι γιορτές για την 28η Οκτωβρίου. Εκ των πραγμάτων, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές να «ανοίξουν» τη συζήτηση για την 28η Οκτωβρίου, για το χαρακτήρα της, τα διδάγματά της, τοποθετώντας στο επίκεντρο τη γνώση της ιστορικής αλήθειας. Οι κομματικές δυνάμεις στα σχολεία, οι ριζοσπάστες εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουμε πάρει μέτρα προετοιμασίας για την υποδοχή αυτής της ημερομηνίας, ένα πλούσιο υλικό έχει δοθεί και αξιοποιηθεί και μέσω του internet, ενώ φαίνεται και η δίψα για τέτοιες πρωτοβουλίες στήριξης, για να γίνει πιο αποτελεσματική και βαθιά η παρέμβαση στο ίδιο το περιεχόμενο του μαθήματος που αποτελεί άλλωστε κρίσιμη λειτουργία του σχολείου ως ιδεολογικού μηχανισμού. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μπροστά και σε άλλες ημερομηνίες - σταθμούς στην ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία (17 Νοέμβρη, 25 Μαρτίου, 1 Μάη, 9 Μάη, κ.ά.).

Λαμβάνουμε υπόψη ότι σήμερα στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές, ηλικίας 4 έως 18 ετών συμμετέχουν σε διαδικασίες και δομές δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε αυτές τούς εκπαιδεύουν περίπου 250 χιλιάδες εργαζόμενοι, κάτοχοι - οι περισσότεροι - πτυχίων ΑΕΙ, που και αυτοί έχουν περάσει ως μαθητές αλλά και ως φοιτητές από το αστικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Αν και το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, ωστόσο οι αριθμοί αναδεικνύουν το πολύ απλό γεγονός ότι εκτός εξαιρέσεων που συνδέονται με τη σχολική εγκατάλειψη και τη μαθητική διαρροή, δεν υπάρχει νέος που δεν έχει για 12 - 13 χρόνια διαπαιδαγωγηθεί συστηματικά στο αστικό σχολείο. Με λίγα λόγια, στο αστικό σχολείο διεξάγεται η ιδεολογική χειραγώγηση αθόρυβα και συστηματικά, και κυρίως έχοντας την ισχύ ενός φυσικού - αυτονόητου φαινομένου.

Στο άρθρο αυτό δε θα επανέλθουμε αναλυτικά σε ιστορικά ζητήματα γύρω από την 28η Οκτωβρίου, που έχουν απαντηθεί στο «Ριζοσπάστη», στην «ΚΟΜΕΠ» και στα «Θέματα Παιδείας», τα οποία συμβάλλουν στην πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος. Θα επικεντρώσουμε σε ορισμένες σκέψεις για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση γύρω από αυτό το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικιακή ιδιαιτερότητα των μαθητών, την κοινωνική τους πείρα, αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά τους όπως ενθουσιασμός, δίψα για την αλήθεια, απαίτηση για δίκαιες λύσεις, την τάση να αναζητούν ιδεώδη.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη: Ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Γ.Μαργαρίτη

Η ομιλία του Γιώργου Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τα 68 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Στις 2 Σεπτέμβρη 1944, ημέρα Σάββατο, στο χωριό του Χορτιάτη έφθασαν ισχυρές δυνάμεις του γερμανικού στρατού, περίπου τριακόσιοι στρατιώτες, συνοδευόμενες από ογδόντα περίπου ταγματασφαλίτες της μονάδας του Σούμπερτ. Αποστολή τους ήταν να κάψουν το χωριό μαζί με τους κατοίκους του. Να μην αφήσουν πέτρα στην πέτρα, να μην αφήσουν άνθρωπο ζωντανό. Ο σκοπός τους ήταν να εμφυτεύσουν τον τρόμο στην ψυχή των ανθρώπων, να κάνουν την αγριότητα πολιτικό και στρατιωτικό επιχείρημα.

Βρισκόμασταν στο τέλος της Κατοχής, οι Γερμανοί σύντομα θα έπαιρναν το δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο της υποχώρησης για τη μακρινή τους πατρίδα. Πίστευαν ότι θα είναι πιο ασφαλείς αν μετέτρεπαν το μίσος των κατακτημένων σε τρόμο και ανασφάλεια, αν έπνιγαν στο αίμα και στα δάκρυα τη διάθεση εκδίκησης και το μαχητικό πνεύμα ενός λαού που έβλεπε να πλησιάζει η λευτεριά του.

Από κοντά και οι ταγματασφαλίτες, «τεχνικοί σύμβουλοι» στην καταστροφή. Αυτοί θα έμεναν. Επένδυαν στον ίδιο τρόμο, στο ίδιο πρότυπο του μαρτυρικού θανάτου. Μέσα από αυτά θα αναχαίτιζαν, έλπιζαν, τις λαϊκές προσδοκίες και θα εξασφάλιζαν το αύριο της φαύλης τους ύπαρξης και του προδοτικού δοσιλογισμού.

Διά της βίας και του θανάτου εξάλλου είχε συνηθίσει να κυβερνά ο φασισμός. Ισως ποτέ πριν στην ανθρωπότητα δεν υπήρξε κίνημα πολιτικό, κοινωνικό ή θρησκευτικό που να μετέτρεψε την απειλή της βίας και της θανάτωσης σε κεντρικό σύνθημά του. «Viva la muerte» («Ζήτω ο θάνατος») ήταν το σύνθημα των Ισπανών φασιστών στον αντιφασιστικό εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας. Αντί να υποσχεθεί τη ζωή, το φασιστικό κίνημα αρεσκόταν να εμφανίζεται ως προσωποποίηση και εργαλείο του Χάρου. Ο καθείς και τα όπλα του, ο καθείς και οι ιδέες του, όπως θα έλεγε ο ποιητής.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ - Ογκώδης διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη


Πλημμύρισαν από απεργούς - εργάτες, φοιτητές, νέους και νέες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και  συνταξιούχους - οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης σήμερα από το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου απ' όπου και ξεκίνησε πορεία που ακολούθησε στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Μακένζυ Κινγκ, Παύλου Μελά και Τσιμισκή, καταλήγοντας έξω απ' τα καταστήματα Notos Galleries και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Με συνθήματα κατά των νέων μέτρων της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, της Τρόϊκα και της ΕΕ, τα πολυπληθή μπλοκ των απεργών εργατών, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), της ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονωπωλιακή Συσπείρωση) έδωσαν το μήνυμα του αγώνα και της λαϊκής αντίστασης απέναντι στην επερχόμενη βαρβαρότητα της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται στον λαό. 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Π.Α.ΜΕ. για την σημερινή πανελλαδική απεργία:  

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, που έδωσαν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Τους μαθητές, τους σπουδαστές από τους χώρους κατάρτισης και νυχτερινά σχολεία που έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών.

Τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, κόντρα στον αποπροσανατολισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι δήθεν διαπραγματεύεται για το «καλό» των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Σε όλη την Ελλάδα οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν μεγαλειώδης.

Δείχνει ότι πυκνώνουν οι γραμμές του ταξικού κινήματος. Αποδεικνύει ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να το στριμώξει στις μυλόπετρες της διαχείρισης, στην υποταγή, στο συμβιβασμό.

Δείχνει ότι δυναμώνει όλο και περισσότερο η οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Ότι κάθε μέρα περισσότεροι συσπειρώνονται στις λαϊκές επιτροπές, ιδιαίτερα στις εργατικές συνοικίες.  

Δείχνει ότι ενισχύονται οι γραμμές της κοινωνικής συμμαχίας κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.  

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα, την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλη τη χώρα χωρίς σταματημό. Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν περιμένουμε. Προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να απαλλαγούμε απ’ το βραχνά της πτώχευσης, το ζυγό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, από τα δεσμά της Ε.Ε.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κάλεσμα για την απεργία 18 Οκτώβρη - “Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου! Να περιμένεις πια δε γίνεται!”

Κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Θέρμης:

Συμπολίτες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Αυτοαπασχολούμενοι, Συνταξιούχοι, Νέοι και Νέες,

η αντιλαϊκή λαίλαπα των νέων μέτρων της τρικομματικής κυβέρνησης, της Τρόϊκα και της Ε.Ε. είναι εδώ! Μας καλούν για νέες αιματηρές θυσίες. Όχι για τη λαϊκή ευημερία, όπως λένε, αλλά με σκοπό την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!


ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ:
 
- Θέσπιση κατώτατου βασικού μισθού με νόμο, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θέλουν μεροκάματα Αλβανίας και Βουλγαρίας για να ωφεληθεί το μεγάλο Κεφάλαιο.

- Πλήρη κατάργηση του 8ωρου και καθορισμό των ωρών εργασίας με βάση τις επιθυμίες των εργοδοτών.

- Μείωση συντάξεων, μείωση έως κατάργηση εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία και σύνταξη στα 70 χρόνια.

- Κατάργηση αποζημιώσεων για τις απολύσεις.

- Παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Θα υποταχθούμε στην εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν Ή θα αγωνιστούμε για την επιβίωση μας ;

ΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ., ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 10:30 π.μ. ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.


Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου! Να περιμένεις πια δε γίνεται!” - Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

18 Οκτώβρη, να νεκρώσουν τα πάντα! Άγαλμα Βενιζέλου, 10:30 πμ στην Θεσσαλονίκη



Δεν είναι παντοδύναμοι, δεν είναι πανίσχυροι.

Εμείς είμαστε πιο πολλοί, είμαστε η πλειοψηφία που υποφέρει.

Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Με καθημερινή δράση και συζήτηση μέσα στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στις γενικές συνελεύσεις, στις γειτονιές να οργανώσουμε σχεδιασμένα την επιτυχία της απεργίας. Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον αγώνα. Βρίσκονται απέναντι. Αποτελούν μια οργανωμένη γραφειοκρατία με στενούς δεσμούς με την εργοδοσία και το κράτος. Απαιτείται γραμμή πάλης που θα συγκρούεται με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που σέρνει συνεχώς στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου τους εργαζόμενους. Να δυναμώσουμε τα σωματεία, να γίνουν κάστρα αντίστασης απέναντι σε κάθε εργοδότη και στην τάξη τους. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Καμία ανοχή, καμία καθυστέρηση. Ο λαός πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά, μαχητικά, να αποκρούσει τους εκβιασμούς, να ξεπεράσει την τρομοκρατία. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση παντού, σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Να αποτρέψουμε την ψήφιση και την υλοποίηση των νέων βάρβαρων μέτρων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ!

Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να καταργήσουμε νόμους κι αφεντικά.

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 10:30 Π.Μ.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μαζικές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα: Καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής




 Μυριόστομη ήταν η κραυγή, χτες, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νέων και γυναικών από τα λαϊκά στρώματα που διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας σε σκληρή πάλη ενάντια στα νέα μέτρα που συντρίβουν το λαό, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που θα ξεσπάσει με νέα αγριότητα, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας.

«Βουλιάζοντας» τα σημεία όπου είχαν καθοριστεί οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε κάθε γωνιά της χώρας, στο πλαίσιο των χτεσινών στάσεων εργασίας που έγιναν σε δημόσιο (πανελλαδικά) και ιδιωτικό τομέα (σε Αττική και Θεσσαλονίκη), χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές». Απάντησαν στην προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός και να μη διαδηλώσει, η οποία εκδηλώθηκε αφενός με την αστυνομοκρατία αφετέρου με το ρεσιτάλ εκβιασμών που συνεχίζουν τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ ώστε να πειστούν οι εργάτες ότι έχουν κάτι να περιμένουν από τις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των μονοπωλίων.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Π.Α.ΜΕ: Η επίδειξη πυγμής της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων δε θα περάσει!

8 Οκτώβρη 2012.

Η επίδειξη πυγμής που επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση μπροστά στο ερχομό της Μέρκελ στη χώρα μας, για να προστατεύσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την κερδοφορία τους απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις δεν θα περάσει.

Η καλύτερη απάντηση της εργατικής τάξης, των ανέργων, των συνταξιούχων,των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας είναι η μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 1μ.μ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς μέχρι την τελευταία στιγμή να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα την οργανωμένη συμμετοχή στην συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 13.00 μ.μ..

Στην Θεσσαλονίκη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη, στις 7:00 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κάλεσμα: Απαντάμε με κινητοποιήσεις στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα!


Συμπολίτες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Αυτοαπασχολούμενοι, Συνταξιούχοι, Νέοι και Νέες,

η αντιλαϊκή λαίλαπα των νέων μέτρων της τρικομματικής κυβέρνησης, της Τρόϊκα και της Ε.Ε. είναι εδώ! Μας καλούν για νέες αιματηρές θυσίες. Όχι για τη λαϊκή ευημερία, όπως λένε, αλλά με σκοπό την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων! 

                             ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ:

-    Θέσπιση κατώτατου βασικού μισθού με νόμο, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θέλουν μεροκάματα Αλβανίας και Βουλγαρίας για να ωφεληθεί το μεγάλο Κεφάλαιο.

-    Πλήρη κατάργηση του 8ωρου και καθορισμό των ωρών εργασίας με βάση τις επιθυμίες των εργοδοτών.

-    Μείωση συντάξεων, μείωση έως κατάργηση εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία και σύνταξη στα 70 χρόνια.

-    Κατάργηση αποζημιώσεων για τις απολύσεις.

-    Παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Θα υποταχθούμε στην εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν Ή θα αγωνιστούμε για την επιβίωση μας ;    


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ, 7:00 ΜΜ, ΣΤΟ ΕΜΠ. ΚΕΝΤΡΟ “ΠΟΛΙΣ ΕΛΞΙΣ” ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ!