Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοτικά Πολιτιστικά Κέντρα: Σχέδιο μετατροπής τους σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις μέσω «αυτοδιαχείρισης»!

Θυσία στο βωμό του κέρδους, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών και των νέων αντιλαϊκών μέτρων γίνεται και ο Πολιτισμός. Με πρόσχημα την υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – πραγματικό τσεκούρωμα των κρατικών κονδυλίων - τα δημοτικά πολιτιστικά κέντρα της Θέρμης (Ωδείο, σχολές χορού, εικαστικών, φωτογραφίας κλπ ) αλλά και αθλητικά κέντρα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα!

Σε μια περίοδο αύξησης των λαϊκών αναγκών, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους οδηγεί σε κατάρρευση και τους ίδιους και τα αυτές τις υπηρεσίες τους. Την ίδια στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης, της Τρόικα, της Ε.Ε. και των μονοπωλίων επιβάλλει καινούργιες φοροεπιδρομές, χαράτσια, μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων:
  • Η πρόσβαση 4.000 παιδιών στην πολιτιστική παιδεία και τις αθλητικές δραστηριότητες που παρέχονται εδώ και χρόνια στους κατοίκους του Δήμου Θέρμης τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.
  • Διακόσιοι (200) περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα καλλιτεχνικά (Δημοτικό Ωδείο κλπ) και αθλητικά τμήματα του δήμου κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Μέσω της Κ.Υ.Α. 8735/2012 (Φ.Ε.Κ. 700/Β΄/12-03-2012) η κυβέρνηση επέβαλε συγκεκριμένο μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων (800 πανελλαδικά) που θα προσληφθούν στις εν λόγω υπηρεσίες της Τοπ. Αυτοδιοίκησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το προσωπικό των Δημοτικών Πολιτιστικών Κέντρων, ωρομίσθιοι στην πλειονότητα του, δεν βαρύνει οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Ο.Τ.Α.
  • Απαξιώνεται πλήρως ο κοινωνικός ρόλος των δημοτικών πολιτιστικών κέντρων και των παροχών που σε καλλιτεχνικό και αθλητικό επίπεδο παράγουν επί τόσα χρόνια προσφέροντας στην τοπική κοινωνία της Θέρμης.
  • Η αρχή της ανταποδοτικότητας στα δημοτικά πολιτιστικά κέντρα που προωθείται συνεχώς και μεθοδευμένα χρόνια τώρα, προετοιμάζοντας το έδαφος, έρχεται να αντικατασταθεί πια με την πλήρη εμπορευματοποίηση. Ο στόχος είναι σαφής. Η πλήρης μετατροπή τους από κοινωνικές παροχές προσβάσιμες στο κάθε παιδί, στον κάθε νέο και νέα του Δήμου μας, σε επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος.
  • Προετοιμάζουν τους γονείς έτσι ούτως ώστε να αναγκαστούν να δεχθούν μια “λύση” που θα μετατρέπει, ουσιαστικά, πλήρως τα πολιτιστικά κέντρα του δήμου μας σε “μαγαζιά”, βασιζόμενα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και αποκομμένα πλήρως απ' την κρατική χρηματοδότηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί, από ορισμένους δήμους και ήδη «ζυμώνεται» και στο δήμο Θέρμης, η τάχα προοδευτική λύση, της δημιουργίας “συνεταιριστικών επιχειρήσεων” από τους ίδιους τους εργαζόμενους η και τους γονείς στη λογική της αυτοδιαχείρισης των πολιτιστικών κέντρων.
  • Επιθυμούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «εργολάβους» στην πράξη με πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους. Και παράλληλα ακόμα περισσότερο τους μαθητές σε πελάτες με ακόμα μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις πλάτες των γονιών που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η ιδέα να γίνουν τα κέντρα πολιτισμού του Δήμου Θέρμης “συνεταιριστικές επιχειρήσεις” στη βάση του εθελοντισμού (“αυτοδιαχείρισης”) αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της πλήρους ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών παροχών και της παράδοσης των δημοτικών κέντρων Πολιτισμού και Αθλητισμού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού θα ανταγωνίζονται με αυτούς στην παροχή υπηρεσιών!

Θέτουν εκβιαστικά το δίλημμα σε γονείς και εργαζόμενους πατώντας στις ανάγκες τους: Ή λουκέτο ή λειτουργία των πολιτιστικών κέντρων ως αυτοδιαχειριζόμενες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις! Αυτό οφείλουμε να μην το επιτρέψουμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Άμεση λειτουργία των Πολιτιστικών Κέντρων του Δήμου Θέρμης με ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Να μην κλείσει κανένα Ωδείο και καμία σχολή.
  • Την άμεση έγκριση των προσλήψεων προσωπικού από το ΥΠ.ΕΣ. προς τους Ο.Τ.Α. και τα Νομικά Πρόσωπά τους, ώστε να προχωρήσουν - έστω και τώρα - στην προκήρυξη των σχετικών θέσεων και τον προγραμματισμό του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
  • Άμεση μονιμοποίηση του προσωπικού μέσα από ενιαίες δημόσιες και δωρεάν δομές σε κάθε δήμο και δημοτικό διαμέρισμα που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Αναβάθμιση της δημόσιας αισθητικής αγωγής στα σχολεία.
  • Δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα των συμπολιτών μας.
Καλούμε τους συμπολίτες μας, γονείς αλλά και εργαζόμενους στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Θέρμης να κλείσουν τα αυτιά τους στις "σειρήνες" της επιχειρηματικότητας και της δήθεν "αυτοδιαχείρισης". Να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα την σωτηρία του κοινωνικού και λαϊκού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών αντιστεκόμενοι στην εμπορευματοποίηση του δικαιώματος των παιδιών μας στην μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου